Država preduzima mere za pomoć poljoprivrednicima

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Na predlog udruženja žitara ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odobrio je da izvozne kvote za pšenicu umesto mesečnih budu tromesečne, a država preduzima potrebne mere da pomogne svim poljoprivrednim proizvođačima – kako ratarima, tako i voćarima.

Država pomaže svim poljoprivrednicima, izjavio je za Tanjug savetnik ministra Goran Đaković i kao primer naveo da je stočarima u poslednjem kvartalu podignuta premija za pet dinara.

„Koliko razmišljamo o njima dokaz je i to da smo im za prvi kvartal podigli iznos premija za njihove proizvode i isplatili oko tri milijarde dinara subvencija“, ukazao je Đaković.

Istakao je da je to znak da država ne pomaže samo ratarima, koji su već dobili dvostruko veću subvenciju po hektaru nakon što su poskupela đubriva.

„Mi smo kao Ministarstvo poljoprivrede tu i da brinemo o drugima poput stočara, voćara ili malinara kojima se sada primiče berba i nadamo se da će biti zadovoljni ovom cenom od oko 600 dinara“, kazao je Đaković.

Đaković je naglasio da je ministar Nedimović konstantno u kontaktu sa poljoprivrednicima, koji treba da se unaprede i organizuju za posao kojim žele da se bave, uključujući i radnu snagu.

Govoreći o bilansima pšenice čija žetva predstoji, Đaković je naveo da je pšenica zasejana na 632.000 hektara, što je 32.000 više nego lane, kada su prinosi bili oko 3,5 miliona tona.

„Ove godine se očekuje pet tona po hektaru ili 3,2 miliona tona, a najvažnija poruka je da ćemo imati dovoljno hrane, pre svega brašna“, rekao je Đaković.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!