Drakonske kazne za prekršioce

Kome se oduzme treći put vozačka dozvola ostaje bez nje zauvek

Prema nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja vozači koji treći put izgube vozačku dozvolu više nikada neće moći da je vrate, a ako budu uhvaćeni kako voze bez dozvole, biće im trajno oduzeto i vozilo.

Dir. Agencije za bezbednost saobraćaja, Duško Pešić je za Tanjug rekao da je Zakon o bezbednosti saobraćaja 2009. doneo izvanredne rezultate, da je od početka primene Zakona 11.000 vozača ostalo bez dozvole, a 60 njih i dva puta.

Danas, kako je naveo, ima mnogo manje bahatih vozaca nego pre 10 ili 15 godina, ali da je došlo vreme da se uvedu nove mere.

Neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu jasno pokazuje da ne želi da menja svoje navike. Novina novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je da je neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu ide na specijalni lekarski pregled koji će utvrditi da li ima neke zdravstvene probleme. Ako ih ima, ostaće bez dozvole. Ko ostane bez dozvole treći put njemu će trajno biti oduzeta dozvola i više nikada neće moći da je dobije. Ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole takvim vozačima će biti oduzeto i vozilo“najavio je Pešić.

Da podsetimo, dozvola se prvi put gubi sa 18 kaznenih poena, drugi sa 15, treći put sa 12, a četvrti put sa 9 kaznih poena.

Oduzeta dozvola vraća nakon 90 dana od svih zabrana, a zatim vozač pohađa kurs od 40 časova u Agenciju za bezbednost saobraćaja, posle kojeg polažu ispit.

Od 11.000 vozača koji su izgubili dozvole, njih 10.000 je bilo u Agenciji i prijavilo se za seminar, a negde oko 9.500 je položilo ispit i vratilo vozačku dozvolu. Sama činjenica da vozač može da ostane bez vozačke dozvole dala je rezultate, a na sve njih pozitivno je uticao i seminar u Agenciji“poručio je Pešić.

On je dodao da je najčešći prekršaj koji vozači ponavljaju vožnja u alkoholisanom stanju.

Izvor: Tanjug

Foto: Instagram ABS

Чланак Drakonske kazne za prekršioce се појављује прво на Vrele gume.


Source: Vrele gume by vrelegume.rs.

*The article has been translated based on the content of Vrele gume by vrelegume.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!