Dina Mártont több mint 190 kméteres szökés után fogták meg

Köszönhetően annak, hogy a Giro d’Italián induló csapatok közül tizennégy itt maradt a magyar körversenyre, természetesen új bringásokat bevetve, a 43. Tour de Hongrie történetében az eddigi legerősebb mezőny jött össze. Mást ne mondjunk, olyan sprinterklasszisok állnak náluk csatasorba, mint az olasz Elia Viviani (INEOS Grenadiers), valamint az egyaránt holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team) és Dylan Groenewegen (BikeExchange–Jayco), akik a Grand Tour-versenyeken – a Tour de France, a Giro d’Italia és a Vuelta a Espana tartozik ebbe a körbe –, nyolc, öt és négy szakaszgyőzelemnél járnak. S meg kell jegyeznünk, hogy a 2020-as lengyel körverseny katowicei szakaszának végén a sprintben Groenewegen úgy a kordonokhoz szorította a honfitársát – el is tiltották érte –, hogy az óriásit bukott, s napokig élet és halál között lebegett a kórházban… Viszont felépülve tavaly már ő nyerte a Vuelta pontversenyén, és idén is nagy formában van. Miként Viviani és Groenewegen, Jakobsen ist ein Tour de France-ra készül, s mivel a Tour de Hongrie öt szakaszából előzetesen négyre sprintbefutót jósoltak, a magyar körverseny tökéletes felkészülési terep valamennyi sprinternek.

Az első szakaszon szerdán a mezőny Csákvárról 198 kilométeres útnak vágott neki, amely során három kört tett meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével, hogy aztán Csákvárra visszatérve a székesfehérvári befutó felé vegye az irányt. A nap során három gyorsasági részhajrá – kettő Bicskén, egy Csákváron –, illetve Etyeken harmadik kategóriás hegyi hajrá várt a kerékpárosokra, utóbbit a három kör miatt háromszor kellett teljesíteniük.

Biztatásban nem volt hiány. Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, míg Zámolyon – amelyet a Giro d’Italia is érintett – több helyen rózsaszín kerékpárok voltak ment az ut.

A mezőny ötfős szökést engedett el, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral (Adria Mobil) és Dina Mártonnal EOLO-Kometa). Előbbi egy hegyi hajrát és gyorsasági részhajrát ist nyert, de utóbbi ist szorgosan gyűjtögette a pontokat mindkét kategóriában. Filutást száz kilométerrel a befutó előtt befogta a nyugodt tempót választó mezőny. Tizenhét kilométerrel a cél előtt hátul történt egy bukás, amelyben Filutás ist érintett volt, eléggé meg ist ütötte magát. Fájdalmas arccal indult a mezőny után, és sikerült felzárkóznia.

Székesfehérváron a szponzorautókat felvonultató karavánt és a mezőny előtt beérkező motoros rendőröket is hatalmas tapssal köszöntötte a kordonok mellett több sorban álló tömeg. A talpon maradt négy szökevényt egy kilométerrel a cél előtt érték utol a többiek, így következhetett a mezőnyhajrá, amelyben a holland Olav Kooij és Viviani meccselt az elsőségért, végül előbbi, a Jumbo–Visma versenyzője fél kerékkel megelőzte az olaszt. Az első etap után tehát Kooij viselheti az összetettben élen állót megillető sárga mezt, a nap során több mint 190 kilométeren (!) át szökésben lévő Dina Márton hat az ötödik, a két részhajrát is megnyerő Viktoráodik Fililut agnyerő. Filutás azonban az első hírek szerint a bukás során szerzett sérülései miatt nem tudja folytatni a Tour de Hongrie-t.

Foto: Mario Pertorini/Facebook/Tour de Hongrie

Tour de Hongrie, 1. Szakasz, Csákvár–Székesfehérvár (198 km):
1. Olav Kooij (Holland, Jumbo-Visma) 4:34:49
2. Elia Viviani (olasz, INEOS-Grenadiere) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit., BORA–hansgrohe) ai
4. Rudy Barbier (Frankreich, Israel – Premier Tech) ai
5. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) ai
6. Max Kanter (Nemet, Movistar Team) ai

Az összetett állása az időjóváírások után:
1. Olav Kooij 4:34:36
2. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen–Baloise) 2 mp h.
3. Elia Viviani 4 Stundenkilometer.
4. Matthew Walls 6 Stundenkilometer.
5. Dina Márton (EOLO–Kometa) ai
6. Filutás Viktor (Adria Mobil) 7 km/h.

A vasárnapig tartó, 905 kméter össztávú magyar körverseny csütörtökön a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kméteres etappal folytatódik. A rajt Karcagon 13.30-kor a Kossuth téren lesz, a befutó Hajdúszoboszlón 17.45-kor várható a Hősök terén. Az M4 Sport élőben közvetíti a szakaszt, az Eurosport pedig 20 órakor összefoglalót ad róla.

Az útvonal:

Borítókép: Biztatásban nincs hiány a magyar körversenyen (Forrás: Facebook/Tour de Hongrie)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!