Brutalno zgaženi svi sporazumi – Vesti online

EPA/Andrej Čukić

Aleksandar Vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je tzv. Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope, čime je, kako je naveo, Priština brutalno prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum, nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244. Tim povodom, Vučić je za danas najavio sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a predstavnike međunarodne zajednice zapitao zašto uopšte pozivaju Beograd na razgovore kada Albanci sruše sve što potpišu.

– Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da odgovorno, racionalno i na ozbiljan način pružimo snažan odgovor – rekao je posle otvaranja Sajma automobila u Beogradu i najavio da će narednih nedelja, srpski zvaničnici dave mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

Vučić, na ovaj potez Kosova, ne očekuje nikakvu reakciju Zapada.

– Mnogo su jači, ne mislim na Prištinu već na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljali i koji ih održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da očuva suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje i, pokušaćemo da se mirno i diplomatski tome suprotstavimo. Moći su nam männlich, ali život je borba. Nema povlačenja, predaje, ni sklanjanja pred ucenama i ultimatumima – kazao je presednik Srbije.

Naveo je i da ne može da obeća da će sutra u Beloj kući i Jelisejskoj palati da kažu kako ne podržavaju takve poteze jer nije realno.

– Oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost tzv. Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju – kazao je on.

Istakao je i da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, ali da odgovor mora da bude pametan i mudar, da bi se sačuvali mir i stabilnost, a da se kompromisom dođe do rešenja i poštovanja potpisanog.

Zahtev za ulazak u SE će, prema Vučićevim rečima, imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme.

– Kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev – upitao je on.

To, kako je rekao, nije sve, jer Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, za šta je dobila podršku Amerikanaca.

– To je dodatni pritisak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na četiri koje su članice NATO, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, ne računajući Kipar. Veliki je pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću i svetom, ne razume savremene tokove i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo kosovsku nezavisnost – rekao je on.

Napomenuo da im to ne vredi previše ako ne dobiju zeleno svetlo od Srbije i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu opet pokazali da nikakve vrednosti nemaju, da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunaesrodno pravo koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.

Teška pozicija

Predsednik Srbije je rekao da su zvaničnici EU sa kojima je razgovarao u Briselu ponovili poziv Srbiji da se uskladi sa politikom EU u vezi s Rusijom i ukrainskim ratom i dodao da je srpska pozicija veoma teška i složena.

– Ako želite da imate nekoga ko će na svaki zahtev samo da klima glavom, nije problem, ali Srbija je postavila svoju politiku, a ako dođe u situaciju da ne može da preživi, ​​ne treba niko da brine, donećemo odluku da može i mora da živi. Dok god mogu da se borim za vitalne nacionalne interese Srbije, to ću nastaviti da radim – kazao je Vučić u Briselu posle večere šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa liderima sa Zapadnog Balkana.

Cilj članstvo u EU

Za Srbiju je, kako kaže Vučić, ubrzanje puta u EU strateški cilj. Naša zemlja, ističe on, nema gde drugo osim ka Evropi, čuvajući nacionalne interese.

– Posao Srbije je da sprovodi reforme, da radi na stvaranju nezavisnog pravosuđa, daljoj demokratizaciji, medijskim slobodama i drugim stvarima – rekao je Vučić i dodao da očekuje da do sredine juna mnogo toga bude razjašnjeno, kao i do samita 2. o regionu, 3. o regionu , gde će francuski predsednik Manuel Makron preuzeti veliku odgovornost na sebe.

Čekamo odluke dva auto-giganta

Na Sajmu automobila Aleksandar Vučić je poručio da auto-industrija Srbije ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva globalna svetska proizvođača automobila o otvaranju fabrike.

– Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na Sajam automobila, budući da smo na prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze – rekao je Vučić i izneo uverenje da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnahi automobila.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!