Beeinflusst?! Dit betekenen de nieuwe regels voor je Influencercampagnes

De nieuwe aanpassing van de mediawet zette marketing- en communicatieland onlangs op zijn kop. Vanaf 1 Juli Moeten Influencers zich aan een waslijst met voorschriften houden die zich richten op het maken van reclame. Wat dat voor jouw Influencersamenwerking betekent, leg ik uit in dit artikel.

Onlangs veroorzaakte een nieuwe wetgeving – zoals dat altijd gaat met nieuwe wetgevingen – reuring in marketing- en communicatieland. Seit dem 1. Juli große Influencer – sterben mehr als 500.000 Abonnenten auf Socialmedia-Plattformen wie YouTube, Instagram und TikTok – das ist ein Paket mit strengeren Regeln für Sponsoring und Rückforderung. Sieh dir an, wie die Influencer-Typen Monica Geuze und Kelvin Boerma hierher kommen, um das Commissariaat voor de Media zu sehen, dat zwei Dinge sehen, wenn sie große Streaming-Dienste als Netflix und Videoland haben.

Bij TEAM LEWIS arbeiten wir regelmäßig mit (großen) Influencern zusammen. Voor veel merken vormen ze een direct kanaal naar de juiste doelgroep, wat ze de heilige graal maakt voor promotie. Deze wetgeving heeft daar vanzelfsprekend invloed op. Tijd dus om orde op zaken te stellen. In dit artikel licht ik toe waarom de nieuwe regelgeving er komt, water precies verandert, en wat dit voor invloed kan hebben op jefluencerstrategie. Willst du ‘outfluenced’, dat zijn we nog lang niet!

Een nieuwe wetgeving special voor jongeren

Het ist niet nieuw dat media grotendeels online geconsumeerd geworden. Met name onder jongeren zien we dat ze steeds minder analoge tvvisie kijken en actiever zijn op social media. Die verschuiving zorgt ook voor een verplaatsing van merken naar other media dan tvie om zichself te promoten. Om de jonge doelgroep te beschermen voor ongewenste reclamepraktijken, stelde de EU daarom in 2020 de Mediawet op. Online-Inhalte sind daardoor, naast de traditionalele media, ook onder het toezicht. De nieuwe regels die op 1 juli 2022 ingaan zijn de Nederlandse invulling hiervan.

De nieuwe regels op een rijtje

Für die Influencer der Gruppe komen de nieuwe regels niet as een verrassing. Bij ingang van de nieuwe Mediawet im Jahr 2020 was al duidelijk dat er nog aanvullende regels zouden volgen. De hoofdregels hierbij zijn: wees duidelijk over wanneer je reclame maakt, houd rekening met minderjarige kijkers en maak kenbaar wie je bent. Maar aan welke Regeln Moeten Influencer zich concreet gaan houden?

 • Als er reclame Wordt Gemaakt in einem Video, Moet de Influencer dit duidelijk vermelden. Dit kan bijvoorbeeld door er ‘betaalde samenwerking’ of ‘#ad’ bij te zetten. Ook geef je duidelijk weer voor welk merk de reclame wordt gemaakt.
 • Sluikreclame ist niet toegestaan. Ook niet as de gehele video in opdracht van een merk wordt gemaakt.
 • Als Influencer betaald krijgt om een ​​product te laten zien in een video, moet dat in het start en aan het van de boodschap duidelijk has been vermeld.
 • De Influencer mag kijkers niet aansporen tot het kopen, afnemen of huren van products of diensten door het aan te prijzen. Een aantal keer benadrukken dat het écht een geweldig product is, mag dus niet.
 • Ben je een Influencer die Videos maakt en daar geld mee verdient? Dan moet je je aanmelden bij de toezichthouder: het Commissariaat voor de Media.
 • Iedereen moet gebruikmaken van Kijkwijzer-icoontjes.

Voor video’s die special bedoeld zijn voor kinderen gelden er extra stronge regels:

 • Je maakt geen Unboxing-Videos van kinderspielgoed.
 • Je maakt geen promotie voor voeding gericht op kinderen onder de 7 jaar. Promotie voor ongezonde voeding (drop, snoep en chocolade) mag ook niet voor kinderen onder de 13 jaar.
 • Bij een doelgroep sterben voornamelijk bestaat uit personen jonger dan 25 jaar mag je geen promotie maken voor online kansspelen en gokken.
 • Als je promotie gericht ist op kinderen, moet je extra duidelijk en transparant zijn. De vermelding die je gebruikt, moet begrijpelijk zijn voor de jonge doelgroep.

Die Wirkung Ihrer Influencer-Kampagnen

Dat de regels voor Influencers veranderen Weten we inmiddels, maar was betekenen deze veranderingen voor jouw Influencercampagnes? Moet je campagnes anders inrichten, waar moet je op letten en wat gebeurt er als je de regels overtreedt? Over het algemeen moet je in ieder geval op 2 zaken letten:

 1. Als merk is het van belang om vooraf duidelijke afspraken te maken over de campagne. Dit is niet iets wat nu vanwege de nieuwe regels verandert, merken deden dit voorheen ook. De gemaakte afspraken leg je vooraf vast in het contract, zodat voor beide partijen duidelijk is wat de gemaakte afspraken zijn.
 2. Zorg voor een goede Briefing. Doorgaans voorzie je als merk de Influencer vaak van een briefing. Deze Briefing kun je goed gebruiken om aan te geven dat de Influencer duidelijk moet communiceren dat het om een ​​betaalde samenwerking gaat. Als je dit duidelijk vermeldt, riskiert der Influencer een boete en kunnen mensen een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Hoe hoog deze boetes zijn, is nog onbekend.

Voor nu geldt de regelgeving all nog voor Influencers met een bereik van meer dan een half miljoen, maar uit berichtgeving van het commissariaat blijkt dat het wellicht later ook voor kleinere Influencers zal gelden.

Misschien een geruststelling. Het Commissariaat richt zich liever op educatie en voorlichting van wat wel en niet door de beugel kan bij het uploaden van commerciële content, dan dat ze meteen boetes opleggen. Maar, uiteindelijk is het aan ons as communicatieprofessionals om zaken goed vast te leggen en goed te briefen. Ook dit is onderdeel van ons werk, om soms het morele kompas te zijn en aan de bel te trekken. Niet alleen om te voldoen aan wetgevingen, maar ook om transparant te zijn in ons werk. Met de juistefluencermatch en boodschap hoef je niet stiekem te doen, dat verkoopt zichzelf!


Source: Frankwatching by www.frankwatching.com.

*The article has been translated based on the content of Frankwatching by www.frankwatching.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!