AMERIČKE SUDIJE U SLUŽBI POLITIKE

Tajno glasanje Vrhovnog suda za ukidanje abortusa izazvalo bes i sumnju, piše Njujork tajms. Stranka Borisa Džonsona distancirala se od lidera na izborima, objavljuje Gardijan. Brisel predložio zamrzavanje sredstava ruskog patrijarha, navodi Ukrinform. Moskva najavila prekid vatre u Mariupolju zbog humanitarnog koridora, izveštava RT. Vučić bio u Berlinu
(ilustracija, Stotine članova Konzervativne partije distanciralo se od lidera Borisa Džonsona predstavljajući se kao „lokalni konzervativci“ na današnjim lokalnim izborima u Britaniji, javlja Gardijan)

Javnost se pita da li se sudije Vrhovnog suda u Americi vode pravdom ili političkim ubeđenjima, nakon što je procureo izveštaj o tajnom glasanju o ukidanju prava na abortus. U susret lokalnim izborima u Britaniji, torijevci su se distancirali od Borisa Džonsona, predstavljajući se kao „lokalni konzervativci“. Evropska komisija je predložila da se zamrznu sredstva ruskog patrijarha. Moskva je najavila prekid vatre u Azovstalju zbog humanitarnog koridora. Vučić je bio u Berlinu.

Sudije u službi politike

Njujork tajms na prvoj strani navodi da je procureli izveštaj utvrdilo stav da je Vrhovni sud „previše politički“. Otkriće tajnog glasanja sudija kojim bi se propis „Ro protiv Vejda“ stavio van snage, učinilo je da mnogi Amerikanci izraze sumnju u to da je pravda ono što vodi donošenje zakona, a ne politička ubeđenja sudija. U razgovorima širom zemlje, čak su i neki protivnici prava na abortus rekli da im nije prijatno što se većina sudija tek tako ujedinila iza izveštaja Samjuela Alita Mlađeg, kojim bi se pogazila pedesetogodišnja praksa legalnog pristupa abortusu širom držžu.

Na centralnoj fotografiji vide se oklopna vozila Ukrajine u gradu Harkovu na istoku zemlje. Naslov ispod glasi: „SAD pomogle Kijevu da locira ruske generale“. Zvaničnik ukrajinske vojske obelodanio je da je ubijeno 12 generala na prvoj liniji fronta, „broj koji je iznenadio vojne analitičare“, navodi list.

www.nytimes.com

Wächter-5.5.

Torijevci „sakrili“ Džonsona

„Kandidati Torijevaca distancirali se od Džonsona“, glavni je naslov britanskog Gardijana. Stotine članova Konzervativne partije distanciralo se od lidera Borisa Džonsona predstavljajući se kao „lokalni konzervativci“ na današnjim lokalnim izborima u Britaniji. List je imao uvid u flajere na kojima su se kandidati širom Engleske predstavili kao „lokalni“, sklanjajući fotografije sa Džonsonom. Centrala stranke je registrovala naziv „lokalni konzervativci“ kao alternativeu još početkom 2019. kada je nepopularnost Tereze Mej dostigla vrhunac. Široko se koristi i ove nedelje kako bi se kompenzovao Partigejt skandal.

Dominantna fotografija rezervisana je za arhivsku sliku sa utakmice Dijega Maradone na Svetskom kupu 1986. „u eventu od kojeg se i dalje ježe engleski obožavatelji, takozvanom golu ‘ruke božije’“. Naime, majica koju je Maradona nosio na toj utakmici prodata je za 7,1 million funti.

U vrhu naslovne strane stoji i vest da se ruski plaćenici u Africi dovode u vezu sa masakrima u kojima je poginulo više stotina civila, što povećava strah „zbog udara koji će invervencija Moskve imati na stabilnost i bezbednost širom kontinenta“. Zapadni zvaničnici javno su imenovali ubice, ali svedoci, lideri lokalnih zajednica, diplomate i lokalni analitičari za mnoge smrti krive borce Vagnerove grupe, „mreže privatnih udruženja koje vodi bliski saveznika Vladimira Putina“, stoji u tekstu.

www.theguardian.com

Ukrinform-5.5.

Zamrznuta sredstva ruskog patrijarha

Evropska komisija predložila je da se zamrznu sredstva poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform. Patrijarh je dodat na crnu listu, na kojoj se već nalaze stotine vojnih oficira i biznismena bliskih Kremlju, koje Evropska unija optužuje da podržavaju rat u Ukrajini. Sankcije uključuju zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja. Da bi stupile na snagu, mere treba da odobre članice EU.

Rusija nije uspela da postigne nijedan od inicijalnih ciljeva koje je postavila pre velike invazije na Ukrajinu i „već je izgubila rat“ kada je u pitanju ruska percepcija pobede, objavljuje Ukrinform u zasebnoj vesti, citirajući pres sekratara Bele kuće Džen Psaki. Kako je rekla, ruski inicijalni cilj bio je da zauzme značajan deo ukrajinske teritorije, uključujući i oblasti na severu, „ali su njihove snage u ovome podbacile“.

Agencija prenosi i da nemačke vlasti planiraju da prilagode propise kako bi smanjile energetsku zavisnost od Rusije što je pre moguće. Ovo je istakao kancelar Olaf Šolc posle sastanka sa ministrom ekonomije u sredu.

www.ukinformation.net

RT-5.5.-

Prekid vatre u Azovstalju

Ruska vojska je najavila prekid operacija u čeličani Azovstalj u Mariupolju, obavezavši se da otvori humanitarni koridor za civile, za koje set tvrdi da se već tri dana kriju u postrojenju, objavljuje ruska novinska agencija Raša tudej. Fabrika čelika ostaje poslednje uporište pod kontrolom ukrajinskih boraca i članova neonacističke jedinice Azov, stoji u tekstu.

RT je razgovorao sa Vladimirom Grubnikom, Doktor der Medizin koji je učestvovao u protestima u Odesi 2. Mai 2014. i beweis četiri godine u ukrajinskom zatvoru zbog svojih političkih stavova. „Tragedija koja se dogodila u Odesi 2. maja 2014. bez sumnje je dala uvod u porast političke krize u Ukrajini. Mnogi je smatraju prekretnicom koja je otvorila vrata za pravi građanski rat. Ali, tragedija u Odesi nije samo dovela do toga da se ljudi u jugoistočnoj Ukrajini dignu na oružje. Učinila je takođe i da Ukrajinci koji podržavaju Rusiju, postanu svesni činjenice da su ukrajinski nacionalisti spremni da ubiju neistomišljenike“, piše Raša tudej.

www.rt.com

Politika-5.5.-

Vučić u Nemačkoj

Glavna thema na prvoj strani Politike je susret Aleksandra Vučića i Olafa Šolca u Berlinu. Naslov teksta je „Beogradu obećana jasna evropska perspektiva“.

„Beograd će dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok u BiH Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu“, rekao je juče predsednik Srbije u Berlinu posle sastanka sa kancelarom. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka, koji „za nas nije lak“ und razloge je preneo Šolcu.

„Opozicija iščekuje novu podelu političkih karata“, drugi je naslov u vrhu prve strane. „Nerealna izborna očekivanja i sumnjiva istraživanja su jednom delu opozicije ‘predviđala’ politički trijumf na aprilskim izborima i glavni su razlog apatije u opozicionim redovima. Od pobeda na republičkom i beogradskom nivou nije bilo ništa, a drugi krug predsedničkih izbora je verovatno bio izvestan jedino na pojedinim portalima“, piše ovaj list.

www.politika.rs

Danas-5.5.-

Zapad ili Russija

EU i SAD neće dugo imati strpljenje za svrstavanje Srbije a odgovor će biti težak i po Beograd i po ljude iz režima, piše Danas uz naslov „Srbiji curi vreme za izbor: Zapad ili Rusija“. „Iz Nemačke smo od predsednika Štajnmajera i šefice diplomatije Berbok dobili jasne izjave da Srbija, ukoliko se ne pridruži sankcijama, sama sebe isključuje sa puta evropskih integracija“, kaže Boško Jakšić. Izvori lista u diplomatskim krugovima kažu da je Amerika uzela primat u „disciplinovanju“ ovog dela regiona, ali da zasad ima strpljenja koje bi već možda i za mesec dana moglo da iscuri. Sagovornici Danasa kažu da predsednik Srbije sada treba da se odluči između loših posledica i po državu i eventualno po sebe i njemu bliske ljude, koje mu prete sa obe strane.

Izgradnja terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu nije alternativa za Srbiju, stoji u odvojenoj vesti u vrhu strane. „Vučić hvali gas iz Grèke ai dalje računa na ruski“, naslov je teksta.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!