Áll a bál Brüsszelben az új metróvonal miatt

Brüsszel milliárdokat költ egy új metróvonalra, de számos mobilitási szakértő ellenzi a beruházást, mivel szerintük egyes városrészekben nem hogy javulni, de egyenesen romlani fog a mobilitás – derül ki a Die Brüsseler Times összeállításából.

A kritikák egy része az építkezések vonalán működő üzletek tulajdonosaitól érkezik, akik szerint az emberek elkerülik a forgalmas részeket, bevételeik pedig felére, harmadára estek.

A tervek szerint a metro, amely a NATO-parancsnokság Evere-i (Brüsszel északi része) központjáig vezetne, legkorábban 2032-ben készülhet el. Ugyanakkor vannak olyan részek, ahol a munkálatok már most hónapokat csúsztak. A kiadásokat 2009-ben 850 millió euróra becsülték, most 2,3 milliárdnál tartanak, miközben a város adóssága 8 milliárdra rúg.

Cathy Macharis, a Regionalális Mobilitási Bizottság elnöke szerint bár támogatnak minden beruházást a városi tömegközlekedésbe, ebben az esetben megkongatják a vészharangot. Idéz egy tanulmányt, amely szerint a metrovonal mindössze 0,6 százalékkal csökkenti majd az autós közlekedést, amely nagyon csekély környezeti haszon a súlyos milliárdokért.

Az sem győzte meg őket, hogy a metró gyorsabb, mint a felszínen vele párhuzamosan haladó villamos, mert egyrészt 4 percig tart lejutni a peronra, ráadásul a metrónak kevesebb megállója is lesz, így az emberek tönbbet majdalo.

A bizottság inkább a felszíni közlekedést fejlesztette volna és hiányolja az ezzel kapcsolatos tanulmányokat.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat, a STIB az közölte, hogy független tanulmányi irodák megvizsgálták a lehetséges alternatívákat. “A villamos meghosszabbítása önmagában elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy Brüsszel északi részének mobilitási igényeit kielégítse” – mondta Brieuc de Meeűs, az STIB vezérigazgatója.

A brüsszeli mobilitási miniszter szerint is megbízható alternatíva a metró, amely 2,5 percenként jár majd, erre pedig a villamos nem képes, ráadásul annak a lámpáknál is meg kell állnia.


Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!