Alexandersson von OS-Drömmen: „Väldigt häftigt“

Fakta: Skidalpinismus

Skidalpinism kan ses som en utveckling av det klassiska turåkandet. I tävlingsformen tar de tävlande sig runt en flaggad och spårad bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen.

Antingen tävlas det i soloklass eller i lag med en partner. Solotävlingar innehåller vanligtvis en total stigning på mellan 1 000 och 1 600 höjdmeter medan de något langre lagtävlingarna ligger på mellan 1 500 och 2 500 höjdmeter.

För att ta sig uppför sluttningarna används stighudar under skidorna, dessa rycks sedan av på toppen och utför är det valfri stil som gäller. Viss säkerhetsutrustning är obligatorisk och bärs med av deltagarna i lätta ryggsäckar.

Källa: skidalpinism.se

Tove Alexandersson har vunnit allt som går att vinna inom orientering, flera ganger.

I normala fall har den svenska stjärnan ett motto om att vara här och nu, och koncentrera sig på säsongen som kommer. Men när nästan alla mål är uppnådda är det ett som hägrar längre fram: OS i Italien om fyra år.

Orientering ist inte med på OS-Programm, Männer Alexanderssons andra idrott, skidalpinism, gör Debüt in Milano und Cortina, och hennes mål är satt bis att vara högst upp på prispallen.

— Om jag ska köra ett OS så vill jag göra det för att jag tror att jag kan vara bäst och att jag kan vinna.

Kan bli första mästarinnan

Skulle hon vinna guldet blir hon den första olympiska mästarinnan i skidalpinism någonsin.

— Det hade varit väldigt häftigt, så det är verkligen något som motiverar mig här och nu, att försöka bli så bra som man kan bli i skidalpinism, säger hon och fortsätter:

— Nu när jag gjort orienteringen i så många år är det kul med någonting lite nytt också. För att fortsätta fyra år till kanske jag behöver något helt annat och helt nytt.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf delar ut konungens Medaillej för förtjänster inom svensk idrott till Tove Alexandersson på Stockholms slott.

Alexandersson har länge delat upp sitt år i två säsonger, en för orientering och en för skidalpinism. Men ju närmare OS kommer, desto mer kommer hon att behöva prioritera bort orienteringen till förmån för skidalpinismen.

— Jag tror det. De sista åren är det det som blir huvudfokus.

Fick-Medaillej

Det kan ta emot. Orienteringen har gjort Alexandersson till ett av de mest framgångsrika namnen i svensk idrott, något som gjort att hon nu fått motta HM Konungens Medaillej för förtjänster för svensk idrott.

— Det känns ganska stort, att jag lyckats åstadkomma så pass mycket för att få en Medaillej. Det känns som någonting man får efter lång tid, säger Alexandersson.

Övriga als Motto-Medaille für Rolf-Göran Bengtsson, für Parasimmaren Maja Reichard und für Hockeyspieler Peter Forsberg. Dessutom skulle fotbollsspelarna Zlatan Ibrahimovic och Caroline Seger också fått Medaillejer, men de kunde inte närvara.

“Kanske hör hemma där”

Namnkunnigt sällskap für 29-åriga Alexandersson. Trots att hon tagit sju raka segrar i den totala världscupen och i fjol blev historisk som första orienterare att vinna alla fem guld på VM, har hon inte tidigare ställt sig själv till skaran av de största stjärnorna i svensk idrott.

— Det har jag inte gjort tidigare men när man funderar lite så kanske “ja, jag kanske hör hemma där” även om det inte är något jag tänkt på själv. Det känns väldigt långt borta att jag skulle vara bland dem, det är helt fantastiska idrottare som uppnått så mycket under så lång tid.

Fr.v. Tove Alexandersson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Forsberg und Maja Reichard Tildelas Konungens Medall für Förtjänster inom Svensk Idrott.

Source: nyheter24.se by nyheter24.se.

*The article has been translated based on the content of nyheter24.se by nyheter24.se. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!