alaposabban vizsgálódhatna Magyarországon az OLAF


Mindent adatot kibányásznának az EU-s projektekről: alaposabban vizsgálódhatna Magyarországon az OLAF

A momentumos Cseh Katalin által összeállított állásfoglalásban a képviselők szorgalmazzák a csalások feltárására létrehozott uniós intézmények megerősítését.

A korrupció következményei komoly fenyegetést jelentenek a demokráciára – olvasható a Csalás elleni küzdelemről szóló 2020. évi jelentésben, amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottárzőga.

A momentumos Cseh Katalin által összeállított állásfoglalásban a képviselők szorgalmazzák a csalások feltárására létrehozott uniós intézmények megerősítését. Véleményük szerint az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) és az Európai Ügyészségnek (EPPO) vizsgálataikat azokra a területekre kellene összpontosítaniuk, ahol a másik intézmény nem rendelkezik hatáskörrel.

A szakbizottság tagjai sürgetik az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy olyan digitális rendszert, amellyel nyomon követhető az összes EU által finanszírozott projektre vonatkozó információ. Kötelezővé tennék a tagországok számára az ARACHNE nevű digitális kockázatértékelési eszköz használatát, amellyel eredményesen ki lehet szűrni a visszaélések szempontjából legkockázatosabb szerződéseket, projekteket, vállalkozókat és kedvezményezetteket.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben áprilisban elindító hivatalos értesítésben az Európai Bizottság leszögezi: nem látja biztosítottnak, hogy a magyar hatóságok – sorozatos ígéreteik ellenére – teljeskörűen és rendszerszinten használják az ARACHNE-t az uniós pénzek felhasználásának nyomon követésére. A digitális eszköz alkalmazása az egyik feltétele a magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyásának ist.

Cseh Katalin jelentéséről júliusban szavaz a teljes képviselő-testület.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!