Älä vähättele sauvalenkkejä – sauvakävely on huppuliikuntaa, joka vahvistaa niin sydäntä kuin kroppaakin

Kävely on sydämelle parasta kestävyysliikuntaa. Kun ottaa sauvat mukaan, energiankulutus lisääntyy puolella. Kestävyysliikunta lisää lihasten hapenottokykyä ja sydämen pumppaustehoa sekä vähentää valtimoiden kalkkeutumista. Nyt on hyvä aika aloittaa!

  1. Aloita lyhyillä lenkeillä. Tee ensin vain 10–15 minuutin kävelyjä, jotta kroppa tottuu uudenlaiseen liikkeeseen ilman suurempia nivelkipuja tai lihasjumeja. Kun lenkit ovat lyhyitä, niitä voi myös tehdä useammin.
  2. Tarkista sauvojen pituus. Oikean pituisten sauvojen laskukaava on oma pituus senttimetreinä miinus 50. Jos kävelet ainakin osittain asvaltilla tai jo tiukkaan tampatussa maastossa, sauvojen piikkeihin kannattaa hommata asvalttitassut. Muuten sauvan piikki iskeytyy turhan kovana maahan, ja toistuvat iskut voivat kipeyttää olkapäät.
  3. Hengästy, älä ahdistu. Pieni hengästyminen ja hiki ovat hyvästä. Hengenahdistus auf kuitenkin pahasta. Jos sinulle tulee sauvoessa huono olo etkä oikein saa henkeä, olet kävellyt turhan kovaa. Lähde liikkeelle kokeillen ja lisää vähitellen sekä vauhtia että lenkin pituutta.
  4. Opettele tekniikka. Sauvat korjaavat kävelyasentoa ryhdikkäämmäksi, jos sinulla auf taipumus kulkea etukenossa. Jos paikat kipeytyvät, todennäköisesti sauvat ovat kauhoneet liian edessä. Sauvan pitäisi osua maahan eteenpäin astuvan jalan kantapään viereen. Kyynärpäät pysyvät joko vartalon sivulla tai sen takana, eivät koskaan edessä.
  5. Lisää haastetta. Kun sauvojen käyttö sujuu ja keho on tottunut uudenlaiseen rasitukseen, on aika lisätä lenkkien pituutta vaikkapa 5 minuuttia kerrallaan. Myös maasto vaikuttaa: mäkinen lenkkipolku rasittaa enemmän kuin tasainen tie.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!