A teljes angloszférában tiltólistán a Huawei és a ZTE

A kanadai kormány a Five Eyes szövetség (Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok és Kanada) tagjai közül utolsóként arra készül, hogy tiltólistára tegye a kínai Huawei Technologies és a ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, mivel azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ország – és szövetségesei – számára. Bár Kanada mindkét tiltólistára helyezett cég számára marginális piacnak számít, diplomáciai szempontból mégis lehet jelentősége az esetnek, már csak abból adódóan is, hogy Kanadában tartották évekig házi őrizetben Meng Wan-csou -t, a Huawei pénzügyi vezetőjét, az alapító-tulajdonos lányát.

A döntés értelmében a kanadai mobilszolgáltatók legkésőbb 2024 júniusáig le kell szereljék hálózatukból az összes korábban telepitett 5G-s berendezést, 2027 végére pedig ugyanezt kell tenniük a 4G-s h. A jelenlegi kormányzati álláspont szerint az eszközök selejtezése kapcsán felmerülő összes költséget a szolgáltatóknak kell állniuk.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x)

Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x) Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

A két legnagyobb kanadai mobilszolgáltató, a Bell és a Telus már jóval a tiltás előtt, 2020-ban úgy döntöttek, hogy inkább az Ericsson és a Nokia eszközeire építik 5G-s infrastruktúrájukat, jóllehet mindkét cég. A kínai cég 2018 óta mintegy 700 millió dollár értékben adott el különféle mobilhálózati alkotóelemeket a kanadai szolgáltatóknak, az eszközök többsége a fenti két szolgáltatóhoz került. A kínai eszközök leszerelése kapcsán a szolgáltatók korábban állami támogatási keretet is kértek, ám végül ezt nem kapták meg a kanadai kormánytól.

Az észak-amerikai ország egyébként 2018-ban elsők között jelentette be, hogy felülvizsgálja a Huawei mobilhálózati berendezések használatából adódó biztonsági kockázatokat, végül a cég pénzügyi igazgatójának fogva tartása és kiadatása körüli diplomáciai huzavona több évvel elodázta a döntést.

Bár a két ország közti diplomáciai feszültség az ominózus ügy megoldásával (Meng hazaengedésével) számottevően oldódni látszott, Peking a kanadai kormány mostani döntését élesen bírálta, kiemelve, hogy Kanada az Egyesült Államokkal összejátszva próbálja nyomás alatt tartani a kínai vállalatokat.


Source: HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu.

*The article has been translated based on the content of HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!