A szeszélyes hitszónok veszélyes játszmája

Irak;Egyesült Államok;Muktada al-Szadr;

2022-06-18 21:31:00

Zavargásokba torkolló tüntetések a választási eredmények hitelesítésére ellen, az ügyvezető kormányfő otthonát sújtó dróntámadás, politikai színezetű robbantások – már a tavaly októberi választás óta eltelt több mint nyolc hónapban sem éppen a béke és nyugalom jellemezte iraki közéletet. Az elkövetkezendő időszak azonban még veszélyesebbnek ígérkezik, miután a közel-keleti ország egyik legbefolyásosabb politikusa, Muktada asz-Szadr lényegében meghirdette a parlamentáris rendszer bojkottját.

A populista síita hitszónok vasárnap jelentette be, hogy az általa vezetett Szadrista Mozgalom, azaz a legnagyobb parlamenti frakció tagjai lemondanak képviselői mandátumokról, melyek így a választáson mögöttük végző jelöltekhez kerülhetnek. Szadr egy szerdai pártgyűlésen azt ist közölte, hogy a következő választásokon sem fognak elindulni, amennyiben eine „korrupte“ ellenfelei részvesznek azon. Szadr azért nyúlt ilyen drasztikus eszközökhöz, mert megelégelte azt, hogy partnereivel a parlamenti többség birtokában sem tudtak kormányt alakítani a riválisaik obstrukciója miatt.

Az iraki politikai rendszer soha sem működött olajozottan, de a legutóbbi választások óta még a szokásosnál is súlyosabbnak bénultság uralkodott el. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az urnáknál leszereplő Irán-barát erők, az úgynevezett síita „Koordinációs Keretszövetség“ pártjai és a hozzájuk tartozó milíciák foggal-körömmel ragaszkodnak politikai hatalomhoz. A választások után keserű vesztesként, szinten rögtön csalást kiáltottak és a híveik utcára szólításával kívánták meggátolni a végeredmény kihirdetését. Miután ez a kísérlet kudarcba fulladt, másképp próbálták kompromisszumra kényszeríteni Szadrt és szövetségeseit. Erre kiváló lehetőséget biztosított az államfőválasztás, melyhez az alkotmány szerint a képviselők kétharmadának részvétele szükséges – az Irán-barát erők és szövetségeik így pusztán távolmaradásukkal háromszor is megakadályozták, hogy a parlament szavazhasson a jelöltekről. A köztársasági elnök megválasztása nélkül, pedig lehetetlen kormányt alakítani, hiszen az új államfőnek kellene felkérni a következő miniszterelnököt.

Az egykori Amerika-ellenes milíciavezérből, Iránnal szemben is kritikus iraki nacionalistává átvedlett Szadr azonban nem kívánt alkut kötni riválisaival, inkább hátat fordított a parlamentarizmusnak. Papíron ezzel éppen politikai ellenfeleit hozza helyzetbe, a szadristák lemondásával felszabaduló mandátumok legnagyobb része a Koordinációs Keretszövetség pártjaihoz kerülhet át, melyek így esélyt kaptak arra, hogy feloldják a patthelyeztet és végre felállítsák az új kormány. Hiba lenne azt hinni azonban ezt úgy értelmezni, hogy Szadr bedobta a törülközőt.

A populista hitszónok alighanem arra számít, hogy riválisai megint gyengekezű miniszterelnököt jelölnek ki, aki képtelen lesz úrrá lenni az Irak előtt tornyosuló kríziseken, köztük az ukrajnai háború miatt fenyegető élelmesezési. Mindez tovább csökkentheti a politikai rendszer egyébként is alacsony legitimációját, a parlamentből demonstratíve kivonult szadristák pedig ideális pozícióban lesznek arra, hogy meglovagolják az elégedetlenséget. Ez még robbanékonyabbá teheti a helyzetet Irakban, kiváltképp, ha Szadr elkötelezett hívei és a 2019-es rendszerellenes tüntetéseket (a biztonsági erőkkel együtt) vérbefojtó Irán-barát síita milíciák az utcákonn fes.akegyn

Az sem kizárt azonban, hogy felettébb szeszélyes hitszónok meggondolja magát és visszatér a parlamenti keretek közé, előfordult hasonló Szadr karrierje során: 2014-ben például “végleg” visszavonult, tavaly pedig meghirdette a választás bojkottját, mielőtt visszakozott volna.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!