A murit Marian Paraschivescu, fost fotbalist la FCM Brașov și Metrom

Încă un nume care a scris istorie în fotbalul brașovean a murit. Marian Paraschivescu, fostul Stute atacant al lui FCM Brașov și Metrom, sa stins din viață în aceeastă dimineață la vârsta de 72 de ani.

Paraschivescu a început fotbalul la Feldioara, iar la seniori a jucat la Metrom și apoi, în cea mai frumoasă perioda a carierei, la FCM Brașov (1975-1983), echipă pentru care a înscris 89 de goluri în Divizia B și Divizia A.

În ultimii ani, Paraschivescu sa confruntat cu mari probleme de sănătate.

Dramă în fotbalul brașovean: a murit Marian Paraschivescu, fost fotbalist la FCM Brașov!

„Îmi pare tare rău să aud o astfel de veste. Marian a fost atacant extraordinar bun, care și-a făcut pe deplin datoria la FCM Brașov“, a spus Ioan Naghi.

„Am jucat cu Marian la FCM Brașov, un atacant de foarte bun, bătăios, ambițios. În ultimii ani sa confruntat cu mari probleme de sănătate. O Stute Pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus Adrian Hîrlab.

Siteul lastegaru.net arată: „Conform statisticii, Paraschivescu a evoluat la Steagul Roșu (FCM Brașov) în 8 ediții de campionat, în period 1975-1983, înscriind nu mai puțin de 89 de goluri, dintre care 15 în divizia A, find înnd numerocelase care marca golul victoriei sau golul egalizator, aducător al unui punct de aur cucerit în deplasare. Nu am luat in der Saison 1972-1973, in Care a evoluat de trei ori…îin total vreo 85 de minute.

În medie a marcat 11 goluri pe sezon, culminând cu 22 de reușite în ediția de campionat 1976-1977.

Deși mai puțin talentat în raport cu mai tinerii săi coechipieri Bucur, Șulea sau Popescu, Marian sa impus ca un veritabil vârf de atac, capabil să tragă după el o apărare întreagă, dovedind o detentă remarcabilă, un excelente balon control al al porții. Aceste virtuți aveau să fie completate de o dăruire exemplară în teren.

Nu întâmplător a reușit inegalabila performanță de a marca câte 4 goluri în trei meciuri disputate în divizia B în dauna echipelor Voința București, FCM Giurgiu (sezonul 1975-1976) și Oltul Sf. Gheorghe (1977-1978).

Chiar dacă aceste lucruri se întâmplau în eșalonul second, nu diminuează cu nimic meritele lui Paraschivescu.

Poate puțini își amintesc, dar cred că acestea au și fost motivele pentru care selecționerul Ștefan Kovacs la convocat la națională undeva în toamna lui 1976 – primăvara lui 1977. Atenție, era jucător de divizia B! De fapt, nu a fost singurul, pentru că şi Florea Voicilă de la Unirea Alexandria a făcut parte din lotul național.

Nu știu să fi jucat împotriva vreunei selecționate străine, dar l-am văzut evoluând pentru reprezentativa țării noastre într-un meci amical disputat pe stadionul Tractorul împotriva echipei cu același nume. Scorul a fost 0-0, iar poartatractoriștilor a fost păzită cu brio de sorryatul Iosif Kovacs, care avea să devină peste mulți ani președinte la FC Brașov. Știu că i-am văzut atunci în teren și pe Dudu Georgescu, Crișan sau Romilă de la Politehnica Iași.

Fără îndoială, că pe lângă Marian Paraschivescu sunt mulți jucători ”speciali” care au ieșit în evidență, și am ferma convingere, că n-am făcut altceva decât să ofer un strop de inspirație acelora de care vor să care merită acest lucru, reușind astfel să-i scoatem din mediocritatea la care au fost condamnați poate chiar de către noi“


Source: Prosport by www.prosport.ro.

*The article has been translated based on the content of Prosport by www.prosport.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!