Κίνα: Επανακάμπτει με ανάπτυξη +4,8%


Οι Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο (+ 4,8% σε ετήσια βάση), παρά το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν βαρύ αντίκτυπο στη δραστηριότητα.

Η ιααζζζήπεεε «ειιττλλπππεεήήήήλλλλλε ήήήήήββββθμμώώώώββββθμμμμ ββοοο ηύεε ύηηηηηύύύύύύηύηύύύύύύύύύύύύύύύύύύπου.

Αν και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Κίνας παρακολουθούνται στενά, με δεδομένο το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία.

Η αύύηση αυτή ήταν γενικά αναμενό μεδα αναλώτών οε δδ απηηώώώώλλλι αππ ταλλλλι πρύύ τκτλλι ύΣαν ως θκα ήταν βραδύτερη (4,3%).

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ακαθάριστο τθνικό προϊϊν της κίνας χχθμθ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 σε σε ετήσια άση.

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε «πολλαπλές δοκιμασίες που συνδέονται με μια ολοένα πιο δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια συγκυρία και τις συχνές εξάρσεις της επιδημίας» του νέου κορωνοϊού στον ασιατικό γίγαντα, επισήμανε ο Φου Λινγκχούι, στέλεχος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναπτύχθηκε με μόλις 1,3%, ρυθμό κατώτερο από αυτόν της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (1,6%).

Η Κίνα, η οποία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είχε καταφέρει να ελέγχει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, βρίσκεται τον τελευταίο μήνα αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρσή της.

Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι τέθηκαν υπό αυστηρό περιορισμό τον Μάρτιο στην τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν (νότια) και παραμένουν σε lockdown στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, λίκνο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα.

Αντίθετα με πολλές άλλες χώρες, που επέλεξαν τη συμβίωση με τον ιό και έχουν προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων, το Πεκίνο συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική «μηδέν περιστατικών» του SARS-CoV-2.

Τα μέτρα που επιβάλλονται προκαλούν μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές και στις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.

Οι δυσκολίες αυτές προστίθεται σε άλλες, που βάραιναν εδώ και αρκετούς μήνες την κινεζική οικονομία: την άτονη κατανάλωση, την αυστηροποίηση των ρυθμιστικών ελέγχων σε αρκετούς τομείς, ιδίως αυτούς των ακινήτων και της τεχνολογίες, καθώς και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο οι πωλήσεις λιανικής, ο βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, έπειτα από την απρόσμενη επιτάχυνσή τους την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου (+ 6,7% αθροιστικά).

Η ηιομηχανική παραγωγή επιαγφύύύηηηη αύηση 5% Σε ετήσια άση, έναντι 7,5% τώ ρώτο Δίμηνο της χρονιάς.

.

Ο δείκτης αυτός, που παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση -αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατοίκους των πόλεων-, είχε φθάσει στο απόλυτο ρεκόρ του (6,2%) τον Φεβρουάριο 2020 του, στην κορύφωση της πανδημίας, προτού υποχωρήσει.


Source: Zougla.gr by www.zougla.gr.

*The article has been translated based on the content of Zougla.gr by www.zougla.gr. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!